Kálium és magnézium ionok | Panangin®

Publikációk
a káliumról

Publikációk
a káliumról

Kálium és magnézium ionok

Kálium - mint nyomelem szerepe a szervezetünkben
Talán már nem is emlékszünk rá, hogy annak idején az iskolában azt tanultuk, hogy a kálium az alkáli fémek csoportjába tartozik. Tehát a kálium egy fém! Sűrűsége kisebb a vízénél, ezért fennmarad a víz felszínén. A kálium szürke könnyűfém, rideg, törékeny, de késsel vágható, puha. A természetben elemi állapotban nem, csak vegyületei formájában fordul elő, talán ez az oka annak, hogy nem igen találkoztunk még káliummal fémtömb formájában. Testünkben a kálium és a nátrium ion formában fordul elő, és létfontosságú feladatokat lát el: az idegrendszeri jelek továbbítását, és a sav-bázis egyensúly szabályzásában, az izom-összehúzódás elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását, és a sejtek tápanyagfelvételét. Az emberi szervezetben körülbelül 150 gramm kálium található. Hiánya esetén izomgyengeség, szívműködési problémák léphetnek fel, és a vesék károsodhatnak.

Mi befolyásolhatja a szervezet kálium tartalmát?

Kiemelkedően magas a kálium tartalma a következő élelmiszereknek van: olajos magvak (pl. dió, mák), a zöldségek és gyümölcsök (pl. petrezselyemzöld, paradicsom, banán).

Kálium hiány előfordulhat a következő esetekben:

 • fertőzések miatt kialakuló hasmenés, hányás miatt
 • bulimiához (kóros falánkság) társuló erőltetett hányás miatt
 • alultápláltság, anorexia (kóros étvágytalanság)
 • rákos megbetegedéshez kapcsolódó kóros soványság (tumoros cachexia)
 • alkoholizmus, vagy vízhajtók szedése esetén
 • operációkat megelőző bélöblítés után
 • bélsipolyok esetén

A szakemberek 10 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek 1966 és 2009 között készültek, körülbelül 280 000 ember bevonásával. A végeredmények azt mutatták, hogy a magas kálium tartalmú ételek fogyasztásának köszönhetően átlagosan 19 %-kal csökkent a stroke (agyvérzés), 8 %-kal pedig a szív nagy ereit érintő koronária betegségek kockázata.

Hol található magnézium a természetben?
A magnézium nagy mennyiségben fordul elő kőzetekben, ásványvizekben, melyekben oldva, Mg2+-ionok formájában található meg. Ezüstfehér színű, csillogó, tiszta állapotban nyújtható, puha könnyűfém. Testünkben is ionos formában van jelen.

A mikroelemekhez tartozó ásványi anyagok közül magnéziumból található a szervezetben messze a legkevesebb. Egy átlagos felnőtt teste mindössze 25-30 gramm magnéziumot tartalmaz. Ennek körülbelül 50-60%-a a csontok részét képezi.
A kis mennyiség ellenére rengeteget hallani a magnéziumról, az egyik legismertebb ásványi anyag. Ennek két oka van: először is hihetetlenül sokoldalú, minden komolyabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen – így részt vesz például az energiatermelésben, a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, az idegrendszer és az izmok működésében, a fogak és a csontok felépítésében; másodszor pedig stressz, vagy intenzív fizikai munka hatására igen gyorsan ürül, így megfelelő pótlás nélkül elég hamar magnézium hiány-állapot léphet fel.
Az emberek táplálékának ma már nagy részét képező feldolgozott élelmiszerek igen kevés magnéziumot tartalmaznak, ezért is szükséges annak pótlása, például Panangin® tablettával.

A magnézium hatása a szív-és érrendszerre:

 • A magnézium idegrendszer védő hatású ásványi anyag
 • Szükség van magnéziumra az izmok működéséhez, valamint az egészséges idegi és szívműködéshez, beleértve a szívizmot is
 • A szívinfarktusok kockázatát csökkenti, segíti a szívműködést, normalizálja a vérkeringést
 • A magnézium a magas koleszterinszintűeknek is igen fontos ásványi anyag, mivel segít beállítani a normális koleszterinszintet

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!